Social Media:

Facebook

Twitter

Pinterest

T: 072 574 29 84

M: 06 23 95 12 76

Architect Rem Koolhaas heeft met Harvard university een boek geschreven over shopping, één van de meest populaire dingen om te doen in onze vrije tijd en zoals hij zelf zegt: Misschien wel de laatst overgebleven vorm van openbare activiteit. Winkels hebben onze steden door de jaren heen er anders doen laten uitzien.

Hier rechts zie je dranghekken waar shoppers in gedreven worden bij de opening van de eerste Primark in Brussel. Om toch de andere winkels zoals de H&M toegankelijk te houden zijn deze vakken gemaakt, om de gigantische rij toch te reguleren. Deze winkel verkoopt goedkope kleding, het hoeft niet altijd Gucci & Prada te zijn, maar het mag daarnaast ook goedkoop en toch hip en dat er volgend jaar weer wat anders in de kast hangt.

Dit is de Citroën CX uit de jaren ’70. Zo’n futurististische vorm blijft aanspreken, zoals hier ‘s nachts op de Keizersgracht in Amsterdam.

Retro auto’s zijn populair en lijken dat ook lang te blijven, modellen als de beetle en de mini zijn al zo’n 15 jaar nauwelijks ongwijzigd op de markt.

• Stedentrips

• Vrijheid

• Charme van caravans uit de jaren ’50 & ’60

  1. Motor- & zeiljachten

  2. Vliegtuigen

  3. Glamping

  4. Onderscheidend

• Overbodige kastjes zijn weggelaten

• De eenvoud van kamperen

• Panorama-ramen

• De caravan is zo vormgegeven dat je het ruim ervaart

• Aerodynamisch, lager brandstofverbruik

hybride & elektrische auto

Voor hybride’s en elektrische auto’s is het nu nog lang niet altijd mogelijk om er een trekhaak onder te monteren. Er zijn al diverse fabrikanten die het nut van een trekhaak op deze auto’s inzien. Om bijvoorbeeld een aanhanger, caravan of boottrailer te trekken. Zo geeft Volvo 1800kg trekgewicht op voor de Volvo V60 Plug-in Hybrid en Volkswagen 1500kg voor hun Golf GTE, beide auto’s met zowel een elektromotor als een benzinemotor (fossiel). Deze auto’s zijn sterk in opkomst en nog steeds in ontwikkeling. De overheid past ook voortdurend de regelgeving en de belasting op deze auto’s aan en dat zal zeker ook zo blijven, want uiteindelijk gaat natuurlijk niemand gratis de weg op. Met het ‘open source’ beleid dat Tesla voert op hun technologie hoop ik uit te zoeken of het mogelijk is volledig elektrisch te rijden, klimaatneutraal en dat de caravan misschien zelfs als range-extender zou kunnen werken voor elektrische auto’s. Toekomstdromen? Ik ben er van overtuigd dat deze auto’s de toekomst hebben en dat onze conventionele manier van op vakantiegaan daar gewoon in meegaat. Op het moment bieden leasemaatschappijen zoals Athlon Carlease al ruime sterke vakantie-auto’s aan in hun leaseprogramma, waarbij je in de vakantie daar gebruik van kunt maken. Dat er nu al oplossingen bedacht worden zegt iets over hoe het in de toekomst eruit zal komen te zien.

Tesla Model S met Kolonivan

De populairiteit van woon- en modebladen is ook een weerspiegeling van onze favoriete bezigheden, zoals shoppen en ons huis aankleden. Dat zie je niet alleen als je in de kiosk bent, maar ook op tv aan het aantal woon- en modeprogramma’s.


Generation Y

Geboren tussen 1978 en 1994

• Creatief en ambitieus

• Vrije tijd is ook belangrijk, niet alleen maar werken

• Autonoom

• Aandacht voor design

  1. Visueel ingesteld, beeldcultuur

  2. Kopen merkkleding, maar net zo graag bij H&M of Primark

Steeds meer steden in Europa zijn moeilijk bereikbaar als je met een camper komt. Op parkeerterreinen ver buiten de stad moet je parkeren en je ziet steeds vaker mensen die een klein autootje achter de camper hangen of scooters meenemen. Mensen met een caravan hebben dit probleem niet en kunnen vaak zelfs voor de deur parkeren.

• Strengere milieu-eisen

• Parkeerterreinen buiten de stad

• Verder lopen, niet ideaal voor mensen die slecht ter been zijn

• Mensen vinden het makkelijker de eigen auto te gebruiken

toegankelijkheid

De verandering in vraag van consumenten vraagt ook om een ander type caravan.

• Men wil zich onderscheiden en geen witte doos meer.

• De luxe van sterrenhotels wil men thuis, maar ook op de camping.

  1. Luxe kamperen ‘glamping’ is van nu.

  2. Duurzaamheid & energiebesparing.




Dit is ook één van de redenen geweest om deze moderne caravan te ontwerpen.

Een model wat een vriendelijke vormgeving heeft, met een knipoog naar de jaren ’60, waarin overbodige kastjes zijn weggelaten voor een zo ruim mogelijke ervaring van het interieur. Met de iPads en smartphones van nu hebben we ook niet meer zoveel kastjes nodig voor kaarten, reisgidsen, spelletjes en boeken, daar heb je nu een tablet, laptop en Tom-tom voor.

Waarom nu met een design caravan komen?

Tijdloze ontwerpen blijken door de jaren heen iconisch te zijn.

Bij het ontwerp van de Kolonivan is dan ook gebruik gemaakt van een simpele, futuristische vorm die vriendelijk overkomt en de caravan ‘aaibaar’ maakt.

back to the future

Ontwerp van de toekomst.

Artikel over de Kolonivan in de ANWB

Kampeer & Caravankampioen

online lezen (alleen leden)